Wij, Makeltrent, zijn gespecialiseerd in het verhuren en creƫren van starterswoningen in Hilversum

Een gemiste kans voor de Euro bioscoop invulling

Hierbij presenteren wij de invulling van de oude Euro bioscoop gelegen aan het marktterrein van Hilversum. Dit conceptplan is tot stand gekomen door een fijne samenwerking met Kastanje Vastgoed, Marijnusse Architectuur (Hilversumse architectuurprijs winnaar 2011-2012), Moost Architectuur (Hilversumse architectuur publieksprijs winnaar 2007 -2008) en Inez Design. Naast de ontwikkeling van het plan hadden wij het plan getoetst onder meerdere gerenommeerde (horeca) exploitanten (Marco van Velthooven - Burger en Rex, Edwin Spitsbaard – Guardian en Vida & Kees Verhoeff – Puur Smaeck – Vintage Wijnbar) die het plan moesten dragen.

Het plan was om op deze markante plek in het centrum een invulling te creëren waar Hilversummers trots op zouden zijn doordat het vernieuwend, hip en stads zou zijn. Dit viel goed samen met de evolutie van marktterrein naar evenemententerrein.Een goed centrum hart heeft namelijk levendigheid nodig door middel van meerdere recreatiemogelijkheden. Ons plan zou ook veel grootse wensen uit de Centrum visie verwezenlijken.

In de monumentale hal hadden wij een culinaire foodhal in getekend: 11 kraampjes gericht op slow en fastfood waar Hilversumse horeca ondernemers hun visitekaartje voor Hilversum af zouden geven. Het idee was om een festival sfeer te creëren waar een ongedwongen sfeer heerst en iedereen overal aan elke (picknick)tafel kon aanschuiven. Ideaal om snel wat te eten voor de film bij JT of een voorstelling bij de Vorstin of gewoon een gezellige avond met vrienden en onbekenden..

Entertainment zou aanwezig zijn geweest doordat wij de ouderwetse toneeltoren weer in gebruik hadden genomen die als blikvanger had kunnen fungeren.. Zo hadden er s’avonds toneelvoorstellingen kunnen plaats vinden, sprekers, cabaretshows, muziek en films. Het toneel zou ervoor zorg dragen dat elk bezoek aan deze locatie uniek en verschillend zou zijn.

Het toneel had aan twee zijdes open geweest waardoor, als de foodhal zou sluiten, zou het toneel gebruikt zou worden ten behoeve van het grand café. De ingang van dit grand café had tegenover de JT bioscoop gezeten waardoor een rechtstreekse verbinding/synergie had ontstaan. Daarnaast had dit café de ideale plek geweest om tijdens marktdagen de bezoekers te voorzien van een kop koffie.

De toneeltoren is 12 meter hoog en vanuit het grand café had men de mogelijkheid om naar de nieuw gecreëerde eerste verdieping te komen waar een vergaderzaal, expositieruimte, feestzaal gecreëerd had kunnen worden met balkon en panoramisch uitzicht over de Groest, de JT bioscoop en het nieuw te realiseren Langgewenst markt/evenemententerrein. Dit balkon had ideaal geweest voor openingen van evenementen (Hilversum Alive/ Hilversum City Run) waar onze burgemeester de evenementen feestelijk kon openen of de marktmeester uitzicht over de markt zou hebben.

Om dit plan nog sterker te maken hadden wij de naastgelegen grond in verbinding gebracht waar wij de Gooische Bierbrouwerij voor ogen hadden met hun eigen brouwerij en bierproeverij vergelijkbaar met de Jopenkerk in Haarlem en de Amsterdamse IJ Brouwerij. Hier had men gooisch bier kunnen brouwen en bovendien laten schenken en proeven in haar speciale bierproeflokaal.

Bovenop deze nieuwbouw hadden wij een groen dak in gedachte. Duurzaam en door de rustige vorm van dit bijgebouw was de Euro de blikvanger. Het groene dak had tevens nog een andere unique selling point. Het groene dak was voor het publiek toegankelijk geweest en had de perfecte zonligging gehad. Op dit dak/terras hadden op zwoele zomeravonden films tentoongesteld worden of men gewoon kon genieten van het mooie weer. Aangezien er in Hilversum geen ruimte is voor een park hadden wij dit op een creatieve manier in het centrum voorzien.

Daarnaast hadden wij een openbaar toilet gerealiseerd en hadden wij mensen met een verstandelijke beperking aan het werk geholpen.

Het design van de twee prijswinnende architecten had Hilversum als Jonge Monumentenstad juist versterkt door de perfecte overgang tussen de oude monumentale ruimte, de toneeltoren als eerbetoon aan Dudok en het nieuwbouw dat naadloos het de monumentale gebouw omarmde.

Ons inzien had dit plan de binnenstad en het nieuwe plein van Hilversum een enorme stedelijke stimulans gegeven. Een uniek gebouw met een unieke invulling.

Spijtig genoeg hebben wij besloten om niet mee doen aan de aanbesteding/Tender. De zeer strenge eisen en de daardoor marginale creatieve vrijheid biedt geen ruimte om ons plan te verwezenlijken. Ook door de sloop van de toneeltoren zal de aantrekkingskracht van een levendige invulling doen slinken waarbij wij tevens onze vraagtekens hebben of het geheel dan nog wel rendabel te maken is.

De gemeente heeft door deze strenge aanbestedingseisen duidelijk gemaakt dat de invulling van het gebouw onderhevig is aan het nieuw te creëren evenementenplein. Ons inzien is deze zienswijze niet gewenst aangezien de invulling van de Euro de spil is voor het creëren van een levendig evenementenplein.

Desalniettemin zijn wij zeker nieuwsgierig waar partijen mee komen die zich inschrijven voor de aanbesteding. Wij hopen dat er een partij meedoet die zal zorgdragen voor deze levendige invulling en Hilversum weer op de kaart zal zetten.

De schetsen zijn eigendom van Edwin van de Voort (Kastanje)

Meer updates

Makeltrent, waar zijn wij nu helemaal mee bezig?


Goeie vraag! Wij hebben dit jaar de basis gelegd voor het aankomende jaar en vol trots willen wij u vast een voorproefje geven van de projecten waar wij momenteel mee bezig zijn. Project numero uno is in Laren en betreft de transformatie ......

Het beste van beide werelden (stadse levendigheid met een dorps karakter)


Hilversum: Het beste van beide werelden (stadse levendigheid met een dorps karakter)

Hilversum zit in een identiteitscrisis. Zijn we nou een dorp met veel groen of proberen wij onszelf te profileren als de Mediastad van Nederland. Als je door het ......